Eşsiz kokusuyla, ve birçok farklı şekilde kullanılabiliyor olma özelliğiyle karanfil, en çok tercih edilen baharat çeşitlerinden biridir. Asıl olarak Endonezya’da yetiştirilen karanfil, hem bütün bir halde, hem öğütülerek hem de bitki çayı yapımında kullanılmaktadır. Karanfil, kendi bitkisinin çiçek tohumlarından elde edilip yağ haline getirilerek de birçok alanda kullanılmaktadır. Karanfilden elde edilen ve tarçın gibi diğer çeşitli baharatlarla uyumlu bir şekilde harmanlanarak tüketilebilen karanfil çayının zengin içeriğiyle pek çok yararı bulunmaktadır.
Doğru miktarlarda kullanım koşullarına uygun olarak tüketildiğinde karanfil çayının sindirim sistemine yardımcı olma, bağışıklık sistemini güçlendirme, diş sağlığı açısından fayda sağlama ve vücuttaki toksinlerin atılmasına yardımcı olma gibi çeşitli faydalar sağladığı söylenmektedir.
Karanfil çayının çeşitli olumsuz etkilerden korunmak için, tüketilmeden önce bir uzman doktordan veya diyetisyenden yardım alınması tavsiye edilir.
Karanfil çayı, 5-6 adet karanfilin 2 bardak suyla kaynatılmasıyla hazırlanır. Kaynatma işlemi, kapalı bir demlikte 20-25 dakika boyunca yapılır.
Karanfil çayının bir diğer demleme yöntemi de karanfilin toz haline getirilerek kaynatılmasıdır. 5-7 adet karanfil toz haline getirilir. Toz haline getirilmesi için havanda dövme yöntemi kullanılabilir ve çeşitli mutfak gereçleri yardımıyla karanfil öğütülebilir. Kaynamış suya atılan toz karanfil isteğe bağlı olarak 10-20 dakika boyunca demlenebilir.
Daha farklı bir tadın elde edilmesi için karanfil çayı, kişisel tercihlere bağlı olarak diğer bitki ve meyvelerin ilave edilmesiyle daha lezzetli ve aromatik bir hale getirilebilir.
Karanfil çayının sindirime yardımcı olma ve metabolizmayı hızlandırabilme özelliği olduğu sıklıkla dile getirilmektedir. Özellikle tarçınla birlikte tüketilmesi halinde detox süreçlerinde önemli bir destekleyici etmen olma ihtimali bulunmaktadır. Ayrıca tarçın kullanılarak hazırlanan karanfil çayının, açlık hissini bastırma özelliği olması sebebiyle kilo kontrol süreçlerinde kullanıcıların tercih ettiği seçenekler arasında olduğu da bilinmektedir.
Karanfil çayı, diğer doğal bitki çayları gibi destekleyici bir çay olarak görülmelidir. Kilo verme amaçlı olarak karanfil çayı tüketmek isteyen bireylerin kesinlikle bir uzman kontrolünde diyetisyen ve/veya doktor eşliğinde program hazırlayarak diyet yapması önerilir.
Sağlık açısından birçok faydası olduğu düşünülen karanfil çayının tüketildiği zaman ve miktar oldukça önemlidir.
Karanfil çayından daha doğru bir şekilde faydalanmak için, tüketilen miktara da dikkat edilmelidir. Karanfil çayının tüketilmesi gereken miktar duruma ve karanfil çayının kullanılma şekline göre değişiklik gösterebilir.
Karanfil çayının günde 1-2 fincan olacak şekilde tüketilmesi yeterli olabilir. Fazla tüketilmesi durumunda olumsuz etkilere yol açma ihtimali olan karanfil çayı, alerjik problemlere sahip olan bireyler açısından da ciddi yan etkilere sebep olabilir.
Karanfil çayı toz haline getirilmeden demlenmişse 5-6 adetten fazla tüketilmemesi önerilir.
Sağlık açısından birçok faydası olduğu düşünülen karanfil çayının tüketildiği zaman ve miktar oldukça önemlidir:
Internet Explorer tarayıcısının 9.0 ve daha eski sürümlerini desteklememekteyiz. Web sitemizi doğru görüntüleyebilmek için tarayıcınızı güncelleyebilirsiniz, güncelleyemiyorsanız başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsiniz.