Beyaz çay, ülkemize Uzak Doğu’dan gelen bir bitki çayıdır. Hafif bir bitki çayı olmasının yanı sıra antioksidan özelliği ile de tercih edilen beyaz çay, Camellia sinensis bitkisinden üretilmektedir. Hem renksiz hem de kokusuz olan bu bitki, son yıllarda ülkemizde de popüler hale gelmiştir. Beyaz çay bitkisinin yaprakları tamamen açılmadan tomurcuk halindeyken ince beyaz tüylerle kaplıdır. Tomurcuk açmadan önce hasat edilen bu bitkiye üzerindeki ince beyaz tüylerden dolayı ‘’Beyaz Çay’’ adı verilmektedir. Beyaz çayın elde edilmesi için bitki hızlı bir şekilde kurutulmaktadır ve en az işleme tabi tutulmaktadır.
Günlük yaşantıda çoğu zaman stres ve yoğunluktan dolayı beslenme sorunu yaşanmaktadır. Çoğu zaman tüketilen hazır gıdalar içerisinde bulunan katkı maddeleri nedeniyle bağışıklık sistemi kötü bir şekilde etkilenmektedir. Vücutta toplanan toksinlerin ve kötü beslenmenin getirmiş olduğu bağışıklık sisteminin zayıflığının, antioksidan bakımından zengin, renksiz ve kokusuz olan beyaz çay içilerek giderilebileceği söylenmektedir.
Hindistan, Çin, Tayvan, Nepal ve Tayland bölgelerinde yetişen beyaz çay, üretim yöntemlerine göre çeşitlere ayrılmaktadır. Metabolizmaya olumlu anlamda katkı sağladığı belirtilen ve kilo vermeyi de sağlayabilen bu çayın içerisinde düşük miktarda da olsa kafein yer almaktadır.
Beyaz çay faydaları arasında ilk sırada, beyaz çayın içerisinde bulunan antioksidan ile vücut direncini destekleyici özelliğe sahip olduğu belirtilmektedir. Gün içerisinde yaşanılan stres ve gerginliği azaltmak için de beyaz çayın tüketilebileceği söylenmektedir.
Diğer bitki çaylarına göre daha az fermantasyon işlemi gördüğü için daha sağlıklı olduğu belirtilen beyaz çayda, içinde bulunan antioksidanlar sayesinde ciltteki kırışıklık problemine karşı faydalı olabileceği düşünülmektedir. Ancak her besin fazla tüketildiğinde zararlı olabileceği gibi beyaz çay da fazla tüketildiği zaman vücutta çeşitli sorunlara yol açabilmektedir. Bu yüzden beyaz çay tüketirken gün içerisinde önerilen miktarların üzerinde tüketilmemesi tavsiye edilmektedir.
Beyaz çayın olası faydaları ve etkileri kişiden kişiye değişiklik gösterebileceğinden, tüketilmeden önce bir beslenme uzmanına veya doktora danışılması tavsiye edilir. Uzmanlarca uygulanan tedavinin yanı sıra izin verilen ölçüde tedaviyi desteklemek amacıyla beyaz çay tüketilebilir.
Üretim şekillerine göre farklılık gösteren beyaz çaylar sade tüketilmesinin yanı sıra içerisinde kullanılan bazı bitki ve meyveler ile farklı lezzetler haline gelerek de tercih edilmektedir. Beyaz çay çeşitleri şunlardır:
En yaygın olarak bilinen beyaz çay çeşitlerinin yanı sıra The Boba Co. markalı beyaz çay çeşidi olan vanilya ve yaseminli Creamy Jasmine, farklı aromalara sahip bir beyaz çay çeşidi olarak örnek gösterilebilir. Ayrıca Tea Co. markasının sunmuş olduğu, çilek ve ananaslı My Name Is Lady T. çayı da bir başka beyaz çay çeşididir.
The Boba Co. markasının sunmuş olduğu Lady T. (Çilek ve Ananaslı Beyaz Çay) gül yaprakları ile de harmanlanmaktadır. Tadı ve kokusu ile deneyenlerin beğenisini ve takdirini kazanan Lady T. içerisinde yeşil çay, beyaz çay, çilek, ananas ve papaya bulunmaktadır. Kullanılan çilekler dondurularak kurutulduğu için kendine özgü bir lezzet ve ferahlık barındırmaktadır. Yeşil ve beyaz çayın birlikte kullanılması ile çayda ki antioksidan özellik artırılmıştır. Çay içerisinde meyvelerin kullanılması ile birlikte de damakta hoş bir tat bırakmaktadır.
Beyaz çayın bir çok farklı demleme yöntemi mevcuttur. İşte beyaz çay demlerken izlenecek adımlar:
Malzemeler:
Hazırlanışı:
The Boba Co. markasının Lady T. ya da Creamy Jasmine çaylarından da damak zevkine uygun olan beyaz çay, demlendikten sonra tüketilebilir. 250ml suyu 75-80 C kadar ısıttıktan sonra 2 gr The Boba Co.’nun beyaz çayları ilave edilerek 2 ila 3 dakika arasında demlenmeye bırakılmaktadır.
Ayrıca beyaz çay hazırlanırken farklı aromalar elde etmek için çeşitli meyveler kullanılabilir. Bu sayede hem vücut sağlığını destekleyici hem de lezzetli bir çay elde edilebilir.
Internet Explorer tarayıcısının 9.0 ve daha eski sürümlerini desteklememekteyiz. Web sitemizi doğru görüntüleyebilmek için tarayıcınızı güncelleyebilirsiniz, güncelleyemiyorsanız başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsiniz.