Yeşil Çayın Cilde Faydaları Nelerdir?

Yeşil Çayın Cilde Faydaları Nelerdir?

Yeşil Çay İçmenin Cilde Sağladığı Faydalar Nelerdir?

Yeşil çay, içerdiği bileşenler sayesinde cilde birçok fayda sağlamaktadır. Yeşil çay içmenin cilde sağladığı olası faydalardan bazıları şunlardır:

  • Yeşil çayın nemlendirici ve yatıştırıcı özellikleri, kuru ve hassas ciltlerin bakımı için faydalı olabilmektedir. Yeşil çay tüketiminin, cildin doğal nem dengesini koruyarak yumuşak ve pürüzsüz kalmasına yardımcı olabileceği söylenmektedir.
  • Yeşil çay, içerdiği kafein sayesinde göz altı torbalarını ve şişlikleri azaltmaya yardımcı olabilmektedir.
  • Güneş’e maruz kalmaktan kaynaklanarak oluşan cilt lekelerine karşı yeşil çay tüketimi, lekelerin giderilmesine destek olabilmektedir.
  • Yeşil çay içmenin cilde faydalarından biri de, yeşil çayda bulunan çeşitli bileşenlerin, akne oluşumunu engelleyerek ciltte biriken yağın ve kirin dışarı atılmasını kolaylaştırabilmesidir.
  • Yeşil çay özünün içeriğinde bulunan birtakım maddelerin, cilt temizliğinin üzerinde de etkili olabileceği söylenmektedir.
  • Yeşil çayın tüm cilt tipleri ile uyumlu olduğu belirtilmektedir. Ancak yeşil çay herhangi bir şekilde tüketilmeden önce uzman tavsiyesi alınması önerilmektedir.

Düzenli bir şekilde yeşil çayın tüketilmesi halinde, bahsedilen faydalardan yararlanmak mümkün olabilir. Cilt sağlığının iyileştirilmesi için günde 2-3 fincan yeşil çay tüketilebileceği veya yeşil çay içeren cilt bakım ürünlerinin kullanabileceği belirtilmektedir. Ancak yeşil çayın etkileri kişiden kişiye değişiklik gösterebileceğinden, kullanılmadan önce uzmanlardan görüş alınması tavsiye edilmektedir.

 

Yeşil Çayın Cilt Üzerindeki Antioksidan Etkisi

Yeşil çay özünün cilde birçok faydasının olduğu söylenmektedir. İçerisinde bulunan besin öğelerinden biri olan antioksidan etkisi sayesinde vücutta yüksek miktarlarda var olması durumunda hücrelere ve dokulara zarar verebilecek olan serbest radikallerin cilt hücrelerine zarar vermesini engelleyebilmektedir.

Ayrıca yeşil çayın içeriğindeki kafein ve antioksidanların, göz altı torbalarını ve şişkinliği azaltmaya yardımcı olabileceği söylenmektedir. Yeşil çayın, bu bölgelerdeki kan dolaşımını arttırarak daha taze bir görünüm sağlayabileceği belirtilmektedir.

Yeşil çay özü içeren cilt bakım ürünleri, cildi nemlendirme ve yatıştırma özelliğine sahip olabilmektedir. Bu durum, kuru ve hassas ciltler için özellikle fayda sağlayabilmektedir.

Yeşil çayın sağladığı olası faydalar herkese aynı şekilde etki etmeyebilir. Kullanım sıklığı ve miktarı, kişiden kişiye değişerek farklı etkiler meydana getirebileceğinden, tüketilmeden önce mutlaka uzman kişilere danışılması önerilir.

 

Yeşil Çayın Ciltteki Kızarıklık, Şişlik ve İltihap Üzerindeki Faydaları

Yeşil çay tüketimi, ciltteki kızarıklıkların ve tahrişin azalmasına katkıda bulunabilmektedir. Tahrişlerden kaynaklanan kızarıklık, şişlik gibi durumlarda yeşil çayın cilde faydaları olmakla birlikte zengin içeriği sayesinde iltihap önleyici etkiye sahip olan yeşil çayın cilt lekelerine de fayda sağlayabileceği söylenmektedir.

Hassas bir cilde sahip olan bireyler için yeşil çayın, iyi bir doğal yatıştırıcı görevi gördüğü söylenmektedir.

Yeşil çay içmenin yanı sıra yeşil çay yapraklarıyla hazırlanan çeşitli ürünleri cilde uygulamak, vücuttaki küçük kesiklerin ve güneş ışınlarından kaynaklanan olumsuz etkilerin azalmasına yardımcı olabilmektedir. 

Benzer sorunlar mevcut olsa da yeşil çay tüketimi, tüm bireylerde aynı şekilde etki etmeyebilmektedir. Olası hassasiyetlere ve olumsuz etkilere karşı, yeşil çay tüketilmeden önce uzmanlardan destek alınması tavsiye edilir. 

 

Cilt Yenilenmesinde Yeşil Çayın Rolü

Yeşil çay, içerdiği bileşenler sayesinde cilt hücrelerinin canlanmasına ve cilt elastikiyetinin artmasına katkıda bulunabilmektedir. Bu bileşenlerin, vücutta hasar gören hücreleri onararak ve ciltteki ince çizgiler ve kırışıklıkların görünümünü azaltarak yaşlanma belirtilerini yavaşlatabildiği söylenmektedir. Özellikle C vitamini içeren limonlu yeşil çayın donuk ciltlere sahip bireylerin daha sağlıklı görünmesine katkıda bulunabileceği belirtilmektedir. 

Farklı kaynaklardan alınan bilgiler doğrultusunda yeşil çayın cilt yenilenmesine katkı sağlayabileceği belirtilse de yeşil çayın, konuyla alakalı uzmanlığı bulunan bireylerden tavsiye alındıktan sonra tüketilmesi önerilir.

 

Yeşil Çayın Ciltteki Yağ Dengesini Düzenlemesi

Cilt kuruluğu en çok görülen cilt problemlerinden biridir. Ciltte pullanma şeklinde kendini gösteren cilt kuruluğu için cildin ihtiyaç duyduğu nemin sağlanması önemlidir. İçerdiği vitaminler sayesinde yeşil çayı düzenli olarak tüketmek ve belirli aralıklarla cilt yüzeyine uygulamak kuruluk problemi olan cildin nemlendirilmesine ve yağ dengesinin korunmasına katkı sağlayabilmektedir. ancak tüketilmeden önce mutlaka bir uzmandan görüş alınması tavsiye edilir. 

 

Yeşil Çayın Sivilce ve Akne Üzerindeki Yatıştırıcı Etkisi

Yağlı ciltler, sivilce ve akneye eğilimli olan cilt tipleri arasında yer almaktadır. Yeşil çayın, cilde uygulandığında akne ve sivilceye yol açan sebumun olumsuz etkilerini önleyebileceği söylenmektedir. Ayrıca sivilceye neden olan bakterilerin yok edilmesine ve gözeneklerin tıkanmasını önlemeye yardımcı olarak vücudun enfeksiyonlarla mücadelesini de destekleyebilmektedir. 

Yeşil çayın en önemli faydalarından biri sivilce ve aknelerin üzerinde yatıştırıcı bir etkiye sahip olması olarak belirtilse de, benzer sorunların yaşanmasına rağmen karşılaşılacak etkiler kişiden kişiye değişiklik gösterebileceğinden, uzmanlardan tavsiye alındıktan sonra yeşil çayın tüketilmesi önerilmektedir.

 

Yeşil Çay Faydalarından Yararlanmak İçin Uygulama Yöntemleri

Yeşil çay yaprakları kullanılarak hazırlanan maske, cildi nemlendirebilir ve cildin lekelerden arınması sağlanabilir. Bu işlemi gerçekleştirebilmek için bir miktar su kaynatıldıktan sonra yeşil çay yaprakları üzerine eklenerek 5-10 dakika kadar demlenmeye bırakılır. Yapraklar demlenip soğuduktan sonra yüz bölgesine, elde edilen maske masaj yapılarak uygulanır. 

Yeşil çay yaprakları kullanılarak tonik hazırlamak da mümkündür. Yeşil çay toniğinin cilde faydalarından yararlanmak için demlenmiş olan yeşil çayın suyu, soğutulduktan sonra kullanılarak uygulanabilir ve cildin sıkılaşması sağlanabilir. Ayrıca yeşil çay toniğinin içine birkaç damla fındık yağı eklenerek toniğin etkisi arttırılabilir. Hazırlanan tonik, cildin üzerindeki fazla yağı emerek ciltteki nem dengesininin korunması sağlanabilir.

Yeşil çay yapraklarından elde edilerek kullanılabilen maske ve toniğin yanı sıra, yeşil çay spreyi üretilerek de yeşil çaydan fayda elde etmek mümkün olabilir. Yeşil çay spreyi hazırlamak için:

  • 1 bardak sıcak su içine bir tatlı kaşığı yeşil çay ya da 1 poşet yeşil çay eklenir ve tamamen soğuyana kadar demlenmeye bırakılır.
  • Soğuyan yeşil çay sprey şişesinin içine boşaltılır.
  • Cilt temizlendikten sonra yüzeye sprey yardımıyla püskürtülür.
  • 15-20 dakika kuruması beklenip soğuk suyla yüz durulanır. İsteğe bağlı olarak spreyle püskürtmek yerine pamuk ile yeşil çay, cilde uygulanabilir.

Yeşil çay spreyinin haftada 1-2 kez uygulanarak cilt sağlığının korunmasına ve cilt lekelerinin önlenmesine yardımcı olabileceği söylenmektedir.

Yeşil çayı, demlenerek sıcak bir şekilde veya çaya buz ilave edilerek soğuk bir şekilde tüketmek mümkündür. Ayrıca yeşil çay yapraklarından maske, tonik veya peeling hazırlayarak, çayın faydalarından farklı bir şekilde de yararlanmak mümkündür. Ancak, hassas bireyler için, tüketilmeden önce veya farklı bir şekilde yeşil çay uygulama işlemi gerçekleştirilmeden önce, tüketim miktarı,tüketim sıklığı gibi konularda sağlıklı bilgiler elde etmek için uzman görüşünün alınması tavsiye edilmektedir.

 

 


 
Etiketler: yeşil çay, faydalar, yeşil çayın cilde faydaları, yeşil çay özü
Haziran 26, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR