Beyaz Çay Faydaları Nelerdir? Ne İşe Yarar?

Beyaz Çay Faydaları Nelerdir? Ne İşe Yarar?

 Beyaz Çay Faydaları Nelerdir? Ne İşe Yarar?

Sağlık açısından birçok faydası olduğu bilinen beyaz çay, özellikle kış aylarında evde en çok tercih edilen çay çeşitlerinden biridir. En çok Çin’in Fujian eyaletinde yetiştirildiği bilinen beyaz çayın, metabolizmayı hızlandırarak vücuttaki yağ yakımını hızlandırmaya yardımcı olabildiği bilinmektedir. Ayrıca, beyaz çayın antibakteriyel özelliği sayesinde vücudu enfeksiyonlara karşı korumada etkili olduğu uzmanlar tarafından belirtilmektedir.

 

Beyaz Çay Nedir?

Tarihi çok eski zamanlara dayanan ve Çin’de yüzyıllar boyunca tıbbi amaçlar için kullanılan beyaz çay, genellikle ‘’Camellia sinensis’’ bitkisinin olgunlaşmamış ve az işlenmiş yapraklarından ve tomurcuklarından üretilen çay türüdür.

Siyah çay, yeşil çay gibi diğer çay çeşitleri de Camellia sinensis bitkisinden elde edilir. Ancak       aynı bitkiden elde edilen çayların farklı olmasının temel sebebi üretim aşamalarıdır. Beyaz çayın farkı, diğer çay çeşitlerine göre daha az işleme tabi tutulmasıdır. Az işlem görme sebebiyle beyaz çay, minimal düzeyde oksidasyon sürecine maruz kalarak üretilmektedir. Bu sayede yapraklarındaki antioksidanlar korunmuş olmaktadır. 

Ayrıca beyaz çayın gençken hasat edilmesi, hafif bir tada ve kendine özgü bir lezzete sahip olmasını sağlamaktadır.

Dünyanın her yerinde bulunabilen beyaz çay, genellikle Asya’da yetişmektedir. Demlendiğinde soluk ve sarı bir renge bürünmektedir ve adını tomurcuklarından ve yapısında bulunan beyazımsı tüylerden almaktadır. 

Beyaz çay fiyatları, çayın kalitesi, toplandığı bölge, işleme  ve ambalajlama yöntemleri gibi çeşitli faktörlere bağlı olarak değişiklik gösterebilir, Kaliteli bir beyaz çayın fiyatı genellikle daha yüksektir çünkü daha hassas toplanır ve işlenir.

 

Beyaz Çay Ne İşe Yarar?

Sağlık açısından çeşitli faydaları olduğu bilinen beyaz çayın, stres azaltıcı özelliği de olduğu söylentiler arasındadır. Bu sebeple de en çok tüketilen çay çeşitlerinden biri haline geldiği düşünülmektedir. Beyaz çayın, aynı zamanda antioksidanlar bakımından zengin olduğu söylenmektedir. Ayrıca vücuttaki yağı dengeleme özelliğine sahip olduğu da uzmanlar tarafından belirtilmektedir. 

 

Beyaz Çay Faydaları Nelerdir?

Çeşitli araştırmalar, beyaz çayın sağlık açısından etkilerini incelerken birçok önemli faydasının olduğunu ortaya koymuştur.

Yapılan araştırmalara göre olası beyaz çay faydalarını aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:

  • Beyaz çay, düzenli tüketildiğinde kalp sağlığı açısından faydalı olduğu belirtilmektedir. İçerisinde barındırdığı birçok bileşenin kalbe olumlu etkileri olduğu söylentiler arasındadır. Bu sayede beyaz çayın, kan damarlarının sağlığını destekleyebileceği ve kan basıncını düzenleyebileceği belirtilmektedir.
  • Beyaz çay, bünyesinde barındırdığı antioksidanlar sayesinde cilt sağlığına faydalı etkiler sağlayabilmektedir. Cildin yaşlanmasını geciktirebilecek beyaz çay, sivilce gibi diğer cilt problemlerine de olumlu anlamda katkıda bulunabileceği söylentiler arasındadır.
  • Beyaz çayın, ağız sağlığını korumak gibi çeşitli faydalara da sahip olduğu söylenmektedir. Araştırmalara göre içinde bulundurduğu çeşitli molekül gruplarının, diş sağlığı için önemli bir rol oynadığı düşünülmektedir.
  • Beyaz çayın saç sağlığına da olumlu etkilerde bulunduğu söylenmektedir.

Beyaz çayın sağlık açısından birçok faydası olduğu belirtilse de kullanmadan önce bir doktora veya beslenme uzmanına danışılması tavsiye edilmektedir.

 

Beyaz Çayın Antioksidan Yönünden Zenginliği

Beyaz çay, en az işlem gören çaylardan biri olduğundan, oksidasyon sürecine minimum düzeyde tabi tutularak üretilmektedir. Bu özelliği sayesinde antioksidan bakımından zengin bir çay çeşidi olarak ön plana çıkar. Ayrıca beyaz çay kendine has bir koku ve tat bulundurur. Bunun sebebi tam olgunlaşmadan hasat edilmesidir.

 

Beyaz Çayın Metabolizmayı Hızlandırma Özelliği

Araştırmalara göre beyaz çay, metabolizmayı hızlandırma özelliği sayesinde kilo alımını engellemeye yardımcı olabilir. Hafif ve lezzetli aromasıyla, kilo vermek için diyet uygulayan bireyler tarafından destekleyici bir çay çeşidi olarak değerlendirilebilir.

 

Beyaz Çayın Stres Azaltıcı Etkisi

Beyaz çay, içerdiği çeşitli bileşenler sayesinde stres azaltıcı bir özelliğe sahip olabilmektedir. Ayrıca beyaz çayın rahatlatıcı bir his yaratabildiği düşünülmektedir ancak bu konuda henüz yeterli araştırmalar yapılmadığından, stres azaltıcı etkinin kişiden kişiye değişebildiği belirtilmektedir.

 

Beyaz Çayın Akne ve Cilt Lekeleri Üzerindeki Etkisi

Kesin kanıtlar bulunmasa da beyaz çay, antioksidan bakımından zengin olduğundan akne ve cilt sağlığını destekleyebilmekte ve cildin genç ve sağlıklı kalmasını sağlayabilmektedir. Ancak cilt yapısı kişiden kişiye değiştiğinden beyaz çayın destekleyici bir içecek olarak değerlendirilmesi önerilmektedir.

 

Beyaz Çay Nasıl Demlenir?

Beyaz çay, diğer çaylara göre daha az demlenen bir çay çeşididir. Beyaz çayın yapılışı için:

 

Malzemeler:

  • Beyaz çay yaprakları
  • Su
  • Demlik veya çaydanlık
  • Fincan veya bardak

 

Hazırlanışı:

  • Kaynatılan su 70 derece civarı ısıya ulaşacak şekilde bekletilir.
  • Kaynayan su istenen sıcaklığa ulaştığında birkaç beyaz çay yaprağı demlik veya çaydanlığa eklenir.
  • Demlenme için 3-5 dakika beklenir. Daha sonra hazır olan çay servis edilir.

 

Beyaz Çay Yağ Yakar Mı?

Metabolizmayı hızlandırma özelliğine sahip olduğu belirtilen beyaz çay, vücuttaki yağların yakımına katkıda bulunabilmektedir. Detoks süreçlerine olumlu etkileri olduğu söylenen beyaz çay, bu özelliği sayesinde kilo kontrol dönemlerinde destekleyici bir alternatif olarak tercih edilmektedir.

 

Beyaz Çay Her Gün İçilir Mi?

Beyaz çayın ne kadar tüketileceği, kişinin genel sağlık durumuna, yaşına, yaşam tarzına ve diğer beslenme alışkanlıklarına bağlı olarak değişebilmektedir. Genel olarak günlük 2-3 fincan çay tüketilebilir ancak tüketim sıklığını sağlıklı bir şekilde belirleyebilmek için kesinlikle bir uzmandan tavsiye alınması önerilmektedir. 

 

Beyaz Çayı Kimler Tüketmemeli?

Beyaz çay, genellikle hafif bir çay tütü olmasına rağmen aşağıda belirtilen grupların bu çayı tüketmeden önce bir doktora danışması tavsiye edilmektedir:

  • Alerjik hassasiyeti olan bireyler
  • Hamilelik ve emzirme Döneminde Olanlar
  • Mide rahatsızlıkları bulunan bireyler
  • Kafeine hassasiyeti olanlar
  • Halihazırda ilaç kullananlar

Beyaz çay, genellikle zararlı olabilecek durumlara çok fazla yol açmasa da dikkatli bir şekilde kullanılması önerilir.

 

Beyaz Çayın Yan Etkileri Var Mı?

Beyaz çay, yeşil çay ve siyah çay gibi diğer çeşitli çaylara göre düşük kafein özelliklerine sahiptir. Ancak kafein hassasiyeti olan bireyler için aşırı tüketilmesi durumunda beyaz çay, uykusuzluk ve çarpıntı gibi etkilere sebep olabilmektedir.

 

Beyaz Çay Mı Daha İyi Yeşil Çay Mı?

Her iki çay çeşidinin de çeşitli faydaları olmakla beraber, etkileri kişiden kişiye değişebilmektedir. Beyaz çay, yeşil çaya göre daha hafif bir tat bulundururken, yeşil çayın uyarıcı etkisi daha fazladır. Her iki çay da antioksidan açısından zengindir. Beyaz çay, yeşil çaya nazaran daha az kafein içerdiğinden, özellikle kafein hassasiyeti olan bireyler için daha iyi bir seçenek olabilir.

Daha hafif bir tat arayanlar için beyaz çay, baskın bir tat arayanlar için yeşil çay tercih edilebilirken, kişinin sağlıkla ilgili hassasiyetlerini de çay tercihinde ön planda tutması tavsiye edilmektedir.


  
Etiketler: Beyaz Çay, Faydalar
Haziran 12, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR